portada

portada

poniedziałek, 2 czerwca 2014

Gazpacho Andaluz

Tradycyjny hiszpański chłodnik, czyli gazpacho. Idealny na nadchodzące upalne dni.

Podajemy bardzo schłodzone lub dodajemy lodu..




Kroimy warzywa takie same które użyliśmy w przepisie które posłużą nam do dekoracji. Wedle gustu możemy dodać również grzanki. Ja tego nie robie.



Wszystkie składniki niżej wymienione miksujemy ze sobądodajemy soli do smaku oraz octu.



Kolejnym etapem jest przygotowanie połówki cebuli, połówki ogórka, zielonej papryki oraz kilku ząbków czosnku. Ogórka celowo nie obieramy do końca zostawiając nieco skorki.


Zaczynamy od pomidorów gdyż one  głównym składnikiem gazpacho. Bardzo ważną kwestią jest to ażeby pomidory były bardzo dojrzale. Jeśli nie, nasze gazpacho będzie kwaśne, niesmaczne.
Pomidory spażamy i obieramy ze skórki.


Viva Espana
¡Viva España! ¡Viva España!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam gazpacho. Moje najprzyjemniejsze wspomnienia z Hiszpanii związane są właśnie z tym daniem. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Od dawna szukałam przepisu na gazpacho idealne i wreszcie znalazłam :) !
    Na pewno zrobię :))

    OdpowiedzUsuń