portada

portada

poniedziałek, 2 czerwca 2014

Paella de marisco

Tym razem czas na prawdziwy skarb hiszpańskiej kuchni...
Paella de marisco, czyli Paella z owocami morza, również nazywana jako paella mixta gdyż oprócz owoców morza zawiera również warzywa.




Kiedy brakuje nam dosłownie pięciu minut ażeby ryż był w swoim punkcie, czyli idealny, nie za miękki nie za twardy, układamy kapryśnie krewetki oraz wcześniej sparzone mule i małże.



Dodajemy dobry przecier pomidorowy. 
Całość zalewamy wcześniej przygotowanym wywarem, ja do przygotowania wywaru używam głów oraz skorup krewetek, soku, które puszczają małże podczas otwierania ich na parze, oraz dodaje trochę ryby.


Do wcześniej usmażonych warzyw dodajemy ryz i przesmażamy go chwile z warzywami.


Zaczynamy od smażenia warzyw. Papryka, fasola mamut oraz cos co daje niesamowity smak, ale niestety jest słabo dostępne w Polsce :( a jeśli już jest to bardzo drogie. Karczochy.
Viva Espana
¡Viva España! ¡Viva España!

1 komentarz:

  1. Widzę, że masz profesjonalny sprzęt do paelli:) Mi musiała wystarczyć zwykła kuchenka elektryczna, ale wiem, że to nie to samo. Dziś mam w planach gotowanie paelli z warzywami. Pozdrawiam i dziękuję za udział w mojej akcji:)

    OdpowiedzUsuń