Tortilla to jedno z tradycyjniejszych dan śniadaniowych oraz tapasów hiszpański.
Tradycyjna jednak zawiera ziemniaki oraz cebule, ja zaś wzbogaciłem ja o chorizo oraz paprykę.
Historia tego przepisu powstała w bardzo ciekawy sposób. Otóż podczas ostatniej podróży do Hiszpanii, a miała ona miejsce w weekend majowy, przywiozłem ze sobą chorizo, owe chorizo wisiało sobie na sznurku w kuchni. Któregoś dnia przygotowywałem tortille na targ śniadaniowy i wpadłem na pomysł iż, dlaczego nie użyć tego chorizo do tortilli...
Jakżeż było moje zdziwienie, kiedy okazało się że ta tortilla cieszyła się najlepszym wzięciem :)
Otóż w kolejne weekendy nie zabrakło wśród hiszpasńkich specjałów Właście tortilli z chorizo :)
Przy pomocy dużego talerza obracamy tortille i smażymy jeszcze kilka minut.
Wlewamy całość na rozgrzana patelnie, na której jest dosłownie kilka kropli oliwy i smażymy do momentu, kiedy jajka zaczną gęstnieć.
Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, dodajemy świeża papryka, szczyptę soli oraz pieprz kolorowy, dodajemy jajka.

smażymy również w oliwie z ziemniaków oraz cebuli.
chorizo kroimy w plasterki.
Ziemniaki kroimy w talaki i smażymy na oliwie w której smażyliśmy cebule.
Tradycyjna jednak zawiera ziemniaki oraz cebule, ja zaś wzbogaciłem ja o chorizo oraz paprykę.
Historia tego przepisu powstała w bardzo ciekawy sposób. Otóż podczas ostatniej podróży do Hiszpanii, a miała ona miejsce w weekend majowy, przywiozłem ze sobą chorizo, owe chorizo wisiało sobie na sznurku w kuchni. Któregoś dnia przygotowywałem tortille na targ śniadaniowy i wpadłem na pomysł iż, dlaczego nie użyć tego chorizo do tortilli...
Jakżeż było moje zdziwienie, kiedy okazało się że ta tortilla cieszyła się najlepszym wzięciem :)
Otóż w kolejne weekendy nie zabrakło wśród hiszpasńkich specjałów Właście tortilli z chorizo :)
Przy pomocy dużego talerza obracamy tortille i smażymy jeszcze kilka minut.
Wlewamy całość na rozgrzana patelnie, na której jest dosłownie kilka kropli oliwy i smażymy do momentu, kiedy jajka zaczną gęstnieć.
Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, dodajemy świeża papryka, szczyptę soli oraz pieprz kolorowy, dodajemy jajka.
smażymy również w oliwie z ziemniaków oraz cebuli.
chorizo kroimy w plasterki.
Ziemniaki kroimy w talaki i smażymy na oliwie w której smażyliśmy cebule.
Cebule kroimy niezbyt drobno i smażymy na sporej ilości oliwy, gdyż, kiedy będzie gotowa, zdejmiemy ja na bok i na tej samej oliwie usmażymy ziemniaki oraz chorizo.

Uwielbiam chorizo i sama chętnie przygotowuje torille z jej dodatkiem. Pychotka:)
OdpowiedzUsuń