Ensaladilla Rusa to hiszpańska odmiana naszej warzywnej sałatki, która swoje korzenie zaś, ma Rosyjskie ;)
Jak sama nazwa wskazuje, sałatka Rosyjska jest podpisana jako danie tego kraju. Przepis na ta pyszna sałatkę powstała w 1860 roku. Rok, w którym francuski kucharz Lucien Olivier, rozpoczął przygotowania dla gości Hermitage, jednej z modnych restauracji w Moskwie tamtych czasów.
Wkrótce "Sałatka Olivier”, stała się jednym z najbardziej popularnych potraw w restauracji, a tym samym na ich znakiem rozpoznawczym.
Wszystkie próby konkurentów, aby naśladować popularna sałatkę były daremne, francuskiemu szefowi kuchni udało się utrzymać w tajemnicy recepturę, aż do końca swoich dni.
Pewnego dnia zauważył Lucien Olivier jak jeden z jego klientów mieszając wszystkie składniki przepis został zniekształcony, w sekundy powstał bałagan. Dlatego następnego dnia, w odpowiedzi na kulinarne nieznajomości swoich gości, służył danie z wszystkich składników zmieszanych, nie wyobrażając sobie, że będzie to sukces.
Wkrótce potem, adaptacja „Salad Olivier” przybyła na Ukrainę, i tam dodali nieco tańsze składniki takie jak: groszek i ogórki. Ten wariant, który podróżuje z jednego kraju, by stać się jednym z najbardziej popularnych potraw na świecie. A kluczem do sukcesu jest bardzo jego prostota, która zarazem jest rozkoszą dla podniebienia, jest to bardzo proste danie, a składniki są przystępne dla każdej kieszeni i można je przygotować z dnia na dzień.
W hiszpańskiej zaś wersji sałatki używa się oprócz ziemniaków, marchwi i jajek oraz dużej ilości majonezu, tuńczyka, oliwki, paprykę, chociażby do jej dekoracji, oraz ¨pepinillos en vinagre ¨Ogoreczków w occie, które nazywane są według receptury polskiej.
Jak sama nazwa wskazuje, sałatka Rosyjska jest podpisana jako danie tego kraju. Przepis na ta pyszna sałatkę powstała w 1860 roku. Rok, w którym francuski kucharz Lucien Olivier, rozpoczął przygotowania dla gości Hermitage, jednej z modnych restauracji w Moskwie tamtych czasów.
Wkrótce "Sałatka Olivier”, stała się jednym z najbardziej popularnych potraw w restauracji, a tym samym na ich znakiem rozpoznawczym.
Wszystkie próby konkurentów, aby naśladować popularna sałatkę były daremne, francuskiemu szefowi kuchni udało się utrzymać w tajemnicy recepturę, aż do końca swoich dni.
Pewnego dnia zauważył Lucien Olivier jak jeden z jego klientów mieszając wszystkie składniki przepis został zniekształcony, w sekundy powstał bałagan. Dlatego następnego dnia, w odpowiedzi na kulinarne nieznajomości swoich gości, służył danie z wszystkich składników zmieszanych, nie wyobrażając sobie, że będzie to sukces.
Wkrótce potem, adaptacja „Salad Olivier” przybyła na Ukrainę, i tam dodali nieco tańsze składniki takie jak: groszek i ogórki. Ten wariant, który podróżuje z jednego kraju, by stać się jednym z najbardziej popularnych potraw na świecie. A kluczem do sukcesu jest bardzo jego prostota, która zarazem jest rozkoszą dla podniebienia, jest to bardzo proste danie, a składniki są przystępne dla każdej kieszeni i można je przygotować z dnia na dzień.
W hiszpańskiej zaś wersji sałatki używa się oprócz ziemniaków, marchwi i jajek oraz dużej ilości majonezu, tuńczyka, oliwki, paprykę, chociażby do jej dekoracji, oraz ¨pepinillos en vinagre ¨Ogoreczków w occie, które nazywane są według receptury polskiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz