Tradycyjna Tortilla Española składa się głównie z cebuli, ziemniaków i jajek. Ja w tym wypadku ulepszyłem ja o paprykę.
Smażymy cebule na dość głębokim oleju, gdyż do cebuli dojdą ziemniaki pokrojone w krążki.
Kiedy cebulka jest zarumieniona, dodajemy ziemniaki. Smażymy je do momentu, żeby były pół twarde.
Po czym odcedzamy ziemniaki z cebula i odstawiamy.
Mieszamy jajka z ziemniakami, ja dodaje sol, czerwona paprykę, odrobinę szafranu oraz Pietruszkę lub inne zioła które mam pod ręką.
Rozgrzewamy bardzo małą ilość oliwy z oliwek na patelni i wlewamy uprzednio rozmieszane jajka z ziemniakami.
Smażymy na niedużym ogniu, a kiedy konsystencja jest już dość gęsta przy użyciu dużego talerza obracamy tortille na druga stronę i smażymy ponownie jeszcze kilka minut.
Tortille możemy podać w całości na stół lub w porcjach.
Idealnym acompaniamentem do tortilli jest ketchup, ja oczywiście używam własnej roboty, przepis w krotce. Lub majonez, lub salsa ali oli.
Skladniki:
srednia cebula.
1/2kg ziemniakow
6 jajek
jedna papryka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz