portada

portada

sobota, 17 maja 2014

Tradycyjna Tortilla Española

Tradycyjna Tortilla Española składa się głównie z cebuli, ziemniaków i jajek. Ja w tym wypadku ulepszyłem ja o paprykę.

Kroimy cebule, ja użyłem w tym wypadku thermomixa, lecz możemy to oczywiście zrobić tradycyjnie, czyli pokroić cebule tak jak lubimy, czy to w kostkę, czy pół krążki.
Smażymy cebule na dość głębokim oleju, gdyż do cebuli dojdą ziemniaki pokrojone w krążki.

Kiedy cebulka jest zarumieniona, dodajemy ziemniaki. Smażymy je do momentu, żeby były pół twarde.
Po czym odcedzamy ziemniaki z cebula i odstawiamy.
Mieszamy jajka z ziemniakami, ja dodaje sol, czerwona paprykęodrobinę szafranu oraz Pietruszkę lub inne zioła które mam pod ręką.


Rozgrzewamy bardzo małą ilość oliwy z oliwek na patelni i wlewamy uprzednio rozmieszane jajka z ziemniakami.
Smażymy na niedużym ogniu, a kiedy konsystencja jest już dość gęsta przy użyciu dużego talerza obracamy tortille na druga stronę i smażymy ponownie jeszcze kilka minut.

Tortille możemy podać w całości na stół lub w porcjach.

Idealnym acompaniamentem do tortilli jest ketchup, ja oczywiście używam własnej roboty, przepis w krotce. Lub majonez, lub salsa ali oli.

Skladniki:
srednia cebula.
1/2kg ziemniakow
6 jajek
jedna papryka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz