Lubina lub Dorada a la sal. Lubina lub dorada w soli.
To jeden z najprostszych sposobów na przygotowanie ryby, a jeden z najsmaczniejszych i najlepiej ceniących się w hiszpańskich restauracjach.
Rybę obieramy, podajemy samą , lub z dodatkami np. warzyw gotowanych na parze.
Idealny byłby również sos z jednego żabką czosnku, oliwy i posiekanej natki pietruszki.
Po upieczeniu skorupę delikatnie rozbijamy tylna częścią noża lub innym instrumentem kuchennym i oczyszczamy z soli np. przy pomocy pędzelka kuchennego.
Rybę myjemy, suszymy, układamy na naczyniu parowym lub brytfance i zasypujemy całkowicie sola. Możemy odkryć rybie jedno oko, żeby wiedziec, kiedy będzie gotowa. Kiedy oko zrobi się białe, znaczy ze ryba jest gotowa.
Rybę pieczemy w piekarniku lub na parze.
Ważne żeby ryba była w całości, nie obieramy jej z łusek ani tez nie patroszymy.
Możemy z grubsza, przez gardła usunąć część flaków.
Możemy z grubsza, przez gardła usunąć część flaków.
Do soli możemy dodać żółtko lub zmieszać ja z mała ilością wady, żeby była wilgotna i pod wpływem ciepła zrobiła się skorupa. Sol musi być morska i gruboziarnista.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz