portada

portada

wtorek, 20 maja 2014

Laktonez, czyli majonez bez jajek.

Ciekawe czy mówi Wam cos nazwa Laktonsa, pochodząca od LACTONESA??
Otóż to rodzaj majonezy, który nie zawiera jajek, a zamiast nich zawiera mleko, czyli lakotoze.

Laktonez, czyli majonez bez jajek, otrzymujemy po zmiksowaniu mleka z olejem. Ja użyłem oleju rzepakowego, według mnie wśród olejów jest on najzdrowszy, jako jedyny zawiera omega 3, 6, 9. Poniżej zamieszczę artykuł odnośnie tego tematu.


Do mleka dodajemy szczyptę soli i miksujemy 4 minuty podgrzewając na 37C, jeżeli robimy to w tradycyjny sposób dodamy podgrzane mleko.


Składniki:
150ml mleka
300ml oleju rzepakowego
Szczypta soli

Jaki tłuszcz wybrać?
Skoro wiemy już, że to tłuszcze roślinne powinny zagościć w naszym menu, warto wybrać odpowiedni tłuszcz dla nas i dla naszej rodziny. Który z nich ma najkorzystniejszy skład? To właśnie olej rzepakowy ma optymalny skład kwasów tłuszczowych spośród olejów roślinnych. Zawiera najmniej niekorzystnych z punktu widzenia zdrowotnego nasyconych kwasów tłuszczowych (zawartość dwukrotnie niższa niż w oliwie z oliwek czy oleju słonecznikowym), natomiast najwięcej niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) z rodziny omega-3, które są deficytowe w naszej diecie. Dodatkowo cechuje się optymalnym stosunkiem kwasów omega-6 do omega-3, tj. 2:1.

źródło: http://pokochajolejrzepakowy.pl/gdzie-szukac-kwasow-omega-3-i-omega-6-czyli-optymalny-sklad-oleju-rzepakowego/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz