Crema catalana – tradycyjny kataloński deser, przygotowywany na bazie mleka, cytryny, żółtek, kory cynamonu i mąki kukurydzianej. Zazwyczaj jego powierzchnię stanowi karmelizowany cukier.
Jest bardzo podobny do francuskiego crème brûlée, jednak w odróżnieniu od niego jest przygotowywany na bazie mleka, a nie śmietany.
W Katalonii jada się go najczęściej w dzień świętego Józefa (19 marca).
Składniki:
Na 6 porcji.
8 Żółtek
1lt mleka
200g cukry
Plus cukier trzcinowy do spalenia na wierzchu
Skorka cytryny
Laska cynamonu
Maka ryżowa
Sposób przygotowania:
Mieszamy ze sobą mleko, żółtka cukier oraz mąkę ryżowa, dodajemy skórkę z cytryny (w całości, gdyż skórkę należy później wyjąć). Całość gotować ok. 15 min często mieszając.
Po ugotowaniu przelać najlepiej do glinianych miseczek oraz ostudzić. Na koniec posypać ciemnym cukrem i przy pomocy palnika kuchennego spalic cukier na karmel.
Mąkę ryżowa możemy uzyskać z ryżu, jeżeli nie mamy takiej możliwości możemy użyć mąkę kukurydziana.
Mmm, cudownie kremowy, i ta cukrowa skorupka... Coś pysznego!
OdpowiedzUsuń