Tortilla de calabacin to odmiana tortilla inaczej zwana Tortilla Francesa, czyli tortilla po francusku. W tej wersji można użyć wiele składników takich jak: cukinie, kurczaka, szpinak, szparagi, dorsza, tuńczyk, krewetki.
Ja w tym wypadku dodałem cukinie.
Kroimy cebule, w takiej formie, jaka lubimy.
Ja w tym wypadku dodałem cukinie.
Kiedy widzimy ze konsystencja jest gęsta, obracamy tortille wykorzystując do tego duży talerz i smażymy jeszcze kilka minut.
Smażymy na niedużym ogniu, możemy od czasu do czasu nakłuwać tortille widelcem ażeby szybciej się ścielą.
Rozgrzewamy nieduża ilość oliwy z oliwek na patelni i wlewamy wcześniej wymieszane składniki.
Mieszamy ze sobą składniki, czyli jajka przyprawy oraz usmażona wcześniej cukinie.
Mieszamy jajka z przyprawami, ja dodałem sól morską, czerwoną paprykę, pieprz cytrynowy. W tym wypadku użyłem thermomixa ale możemy spokojnie zrobić to w tradycyjny sposób.
Odcedzamy z oliwy wcześniej usmażoną cebule z cukinią.
Smażymy cebule, kiedy jest przyrumieniona dodajemy cukinie i smażymy ok. 12 min. Jak widać ja zrobiłem to w thermomixie, ale śmiało możemy zrobić to tradycyjnie, na patelni
Kroimy cukinie w krążki.
Kroimy cebule, w takiej formie, jaka lubimy.
Składniki:
1cebula
1 cukinia
5 jajek
oliwa z oliwek
przyprawy wedle gustu
Uwielbiam to danie, a cukinii używam do wszystkiego.
OdpowiedzUsuń