Tradycyjne Pulpo a la Gallega, czyli Ośmiornica po Galicyjsku.
Skrapiamy oliwą z oliwek.
Posypujemy grubą morską sola i czerwona papryka.
Układamy kawałki ośmiornicy na ziemniaczkach.
Gotujemy ziemniaczki w plastrach.
Wykorzystałem czas kiedy gotowały się ziemniaki i podgrzałem ośmiornice.
Do krojenia zarówno macek jak i reszty ośmiornicy wykorzystujemy kuchenne nożyczki.
Kroimy ośmiorniczkę.
Gotujemy ośmiorniczkę jakieś 50 min.
Do gotowania ośmiornicy użyłem piwa, dodałem do niego jeden listek laurowy.
Ażeby ośmiornica była miękka i delikatna należny ja ¨wystraszyć¨robi się to w następujący sposób:
Doprowadzamy do wrzenia, w tym wypadku piwo i zanurzamy ośmiornice trzy razy pod rząd. Po czym zostawiamy ja już w naczyniu w którym będziemy ja gotować.
Skrapiamy oliwą z oliwek.
Posypujemy grubą morską sola i czerwona papryka.
Układamy kawałki ośmiornicy na ziemniaczkach.
Układamy ziemniaczki, oryginalnie powinno się to odbywać na drewnianych deseczkach, ja nie miałem wiec jest na talerzu. Nie żeby smakowało gorzej ;)
Gotujemy ziemniaczki w plastrach.
Wykorzystałem czas kiedy gotowały się ziemniaki i podgrzałem ośmiornice.
Do krojenia zarówno macek jak i reszty ośmiornicy wykorzystujemy kuchenne nożyczki.
Kroimy ośmiorniczkę.
Gotujemy ośmiorniczkę jakieś 50 min.
Do gotowania ośmiornicy użyłem piwa, dodałem do niego jeden listek laurowy.
Ażeby ośmiornica była miękka i delikatna należny ja ¨wystraszyć¨robi się to w następujący sposób:
Doprowadzamy do wrzenia, w tym wypadku piwo i zanurzamy ośmiornice trzy razy pod rząd. Po czym zostawiamy ja już w naczyniu w którym będziemy ja gotować.
Ta potrawa z pewnością przypadnie do gustu mojemu Mężowi, jest wielkim fanem ośmiornicy. Dziękuję za udział w mojej akcji. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ośmiornicę, ale w ten sposób robionej jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńTo jest najpopularniejszy przepis jaki jest ¨dostepny¨ w Hiszpanii :) Za razem uwazam ze najsmaczniejszy :)
OdpowiedzUsuń