portada

portada

wtorek, 27 maja 2014

Paella de Marisco w domowych warunkach.

Paella z owocami morza.

Dziś. pokaże wam jak możemy zrobić super smaczna paella w zwykłych domowych warunkach.




Gotujemy jeszcze ok. 2min i odstawiamy na bok przykrywając ściereczka na kilka minut.




Zalewamy całość wywarem, przyprawiamy jeżeli nasz wywar nie był odpowiednio słony i gotujemy ok 20min.
Kiedy ryz będzie prawie ugotowany układamy kapryśnie krewetki oraz paprykę.



Do smażących się warzyw oraz kalmarów dodajemy ryż i przesmażamy go z resztą składników. Proporcje ryżu względem wywaru to 1:2


Dodajemy kalmary oraz pomidorymożna dodać jakiś dobry hiszpański przecier pomidorowy, które  ogólnie dostępne, ale możemy również użyć świeżych pomidorów.



Kroimy paprykę, czosnek i smażymy na małym ogniu.



Krewetki obieramy, nie wyrzucamy głów ani skorup gdyż na nich ugotujemy wywar na którym będziemy robić paelle. Do wywaru możemy również użyć głowy oraz ości z ryb.



Kalmara jeżeli używamy w całościczyścimy go oraz kroimy na małe kawałki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz