Paella z owocami morza.
Dziś. pokaże wam jak możemy zrobić super smaczna paella w zwykłych domowych warunkach.
Gotujemy jeszcze ok. 2min i odstawiamy na bok przykrywając ściereczka na kilka minut.
Zalewamy całość wywarem, przyprawiamy jeżeli nasz wywar nie był odpowiednio słony i gotujemy ok 20min.
Kiedy ryz będzie prawie ugotowany układamy kapryśnie krewetki oraz paprykę.
Do smażących się warzyw oraz kalmarów dodajemy ryż i przesmażamy go z resztą składników. Proporcje ryżu względem wywaru to 1:2
Dodajemy kalmary oraz pomidory, można dodać jakiś dobry hiszpański przecier pomidorowy, które są ogólnie dostępne, ale możemy również użyć świeżych pomidorów.
Kroimy paprykę, czosnek i smażymy na małym ogniu.
Krewetki obieramy, nie wyrzucamy głów ani skorup gdyż na nich ugotujemy wywar na którym będziemy robić paelle. Do wywaru możemy również użyć głowy oraz ości z ryb.
Kalmara jeżeli używamy w całości, czyścimy go oraz kroimy na małe kawałki.
Dziś. pokaże wam jak możemy zrobić super smaczna paella w zwykłych domowych warunkach.
Gotujemy jeszcze ok. 2min i odstawiamy na bok przykrywając ściereczka na kilka minut.
Zalewamy całość wywarem, przyprawiamy jeżeli nasz wywar nie był odpowiednio słony i gotujemy ok 20min.
Kiedy ryz będzie prawie ugotowany układamy kapryśnie krewetki oraz paprykę.
Do smażących się warzyw oraz kalmarów dodajemy ryż i przesmażamy go z resztą składników. Proporcje ryżu względem wywaru to 1:2
Dodajemy kalmary oraz pomidory, można dodać jakiś dobry hiszpański przecier pomidorowy, które są ogólnie dostępne, ale możemy również użyć świeżych pomidorów.
Kroimy paprykę, czosnek i smażymy na małym ogniu.
Krewetki obieramy, nie wyrzucamy głów ani skorup gdyż na nich ugotujemy wywar na którym będziemy robić paelle. Do wywaru możemy również użyć głowy oraz ości z ryb.
Kalmara jeżeli używamy w całości, czyścimy go oraz kroimy na małe kawałki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz